Ölçme Aracında Bulunması Gereken Nitelikler Konu Özeti - Test Matematik

Beğenilen Yazılar

8 Ağustos 2022 Pazartesi

Ölçme Aracında Bulunması Gereken Nitelikler Konu Özeti

Ölçme Aracında Bulunması Gereken Nitelikler Konu Özeti

Bu pdf' te şunlar var,

Uzman Öğretmenlik sınavı konularında Uzman Öğretmenlik Ölçme Aracında Bulunması Gereken Nitelikler Konu Özeti pdf dosyasını sizlerle paylaşıyorum. 

 

 

Facebook grubumuza katılmayı ve instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın. Herkese başarılar :-) 


Bu Bölümde Öğreneceklerimiz

 

BİR ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER

Geçerlilik: Ölçmek istenilen özelliğin, başka özelliklerle karıştırılmadan, doğru ve tam olarak ölçülebilmesidir. Diğer bir ifadeyle ölçme aracından elde edilen puanın amaca hizmet etme derecesidir.

Güvenilirlik: Ölçme işleminden elde edilen puanların tesadüfi hatalardan arınık olma derecesidir. Diğer bir ifadeyle puanların kararlı, tutarlı ve duyarlı olmasıdır.

Kullanışlılık: Ölçme aracının geliştirilmesinin, uygulanmasının ve puanlanmasının kolay ve ekonomik (zaman, para, emek, araç gereç vb. açıdan) olması ile ilgilidir.

Hata: Ölçme yapan kişilerin dikkati ve titizliği zamandan zamana değişebilir, ölçme aracına ilişkin bazı sorunlar söz konusu olabilir, ölçülen özelliğin doğası gereği bazı sıkıntılar olabilir, test katılımcısı yeterince güdülenmemiş olabilir, ölçme işleminin yapıldığı ortamdan kaynaklı sorunlar vb. olabilir.



KORELASYON: En az iki değişken arasında karşılıklı bir ilişki bulunup bulunmadığı, eğer ilişki varsa bu ilişkinin yönü ve miktarı hakkında bilgi veren istatistik bir tekniktir. “r” ile sembolize edilir. Örneğin; öğrencilerin derse ilişkin tutumları ile ders başarıları arasında bir ilişki var mıdır?

 Korelasyon -1 ile 1 arasında değer alır.

 Pozitif korelasyon iki değişken arasında doğru orantılı ilişki anlamına gelir. Örneğin ders çalışma süresi ile sınav notu ya da gelir ile tüketim arasında pozitif bir korelasyonun elde edilmesi beklenir.

 Negatif korelasyon, iki değişken arasında ters orantılı ilişki anlamına gelir. Örneğin ders süresi ile dikkat ya da yükseklik ile sıcaklık arasında negatif bir korelasyonun elde edilmesi beklenir.

 +1 mükemmel doğru orantılı ilişki anlamına gelirken, -1 ise mükemmel ters orantılı ilişki anlamına gelir.

 Sıfır korelasyon iki değişken arasında sistematik bir ilişkinin olmadığı anlamına gelir. Bu duruma mükemmel ilişkisizlik de denir.

*** Korelasyon katsayısının negatif ya da pozitif olması büyüklük-küçüklük belirtmez, yön belirtir.

*** Korelasyon katsayısı ile neden-sonuç ilişkisi kurulamaz.


Katkılarından dolayı Sultan Duruduygu hocamıza çok teşekkür ederiz.

Sultan Duruduygu instagram adresine aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

https://www.instagram.com/sultanhocailefen/?hl=tr

 

Testi PDF dosyası olarak indirmek için 'DOSYAYI İNDİR' butonuna tıklayınız


 

Hiç yorum yok:
Write yorum

© 2014 Test Matematik. Designed by Bloggertheme9 | Distributed By Gooyaabi Templates
Powered by Blogger.