5.Sınıf Matematik 2.Dönem 2.Yazılı Sınavı - Test Matematik

Beğenilen Yazılar

15 Mayıs 2022 Pazar

5.Sınıf Matematik 2.Dönem 2.Yazılı Sınavı

     5.Sınıf Matematik 2.Dönem 2.Yazılı


Bu pdf'te,

Kazanımlar

Paydası 100 olan kesirleri yüzde sembolü (%) ile gösterir. Yüzde sembolünü (%) anlamlandırmaya yönelik çalışmalara yer verilir. %100’den küçük olan yüzdelik ifadeler ile sınırlı kalınır.


Bir yüzdelik ifadeyi aynı büyüklüğü temsil eden kesir ve ondalık gösterimle ilişkilendirir, bu gösterimleri birbirine dönüştürür. Sözü edilen ilişkileri anlamayı kolaylaştırıcı modellerle yapılacak çalışmalara yer verilir.M.5.1.6.3. Kesir, ondalık ve yüzdelik gösterimlerle belirtilen çoklukları karşılaştırır.


Bir çokluğun belirtilen bir yüzdesine karşılık gelen miktarı bulur. %100’den küçük olan yüzdelik ifadeler ile sınırlı kalınır. Belirli bir yüzdesi verilen çokluğu bulmaya yönelik işlemlere girilmez.


Doğru, doğru parçası, ışını açıklar ve sembolle gösterir. Açıklama: Aynı düzlemdeki iki doğrunun birbirlerine göre durumları (kesişen, paralel, çakışık) ele alınarak sembolle gösterilir.


M.5.2.1.2. Bir noktanın diğer bir noktaya göre konumunu yön ve birim kullanarak ifade eder.

 M.5.2.1.3. Bir doğru parçasına eşit uzunlukta doğru parçaları çizer.



M.5.2.1.4. 90°’lik bir açıyı referans alarak dar, dik ve geniş açıları oluşturur; oluşturulmuş bir açının dar, dik ya da geniş açılı olduğunu belirler.
M.5.2.1.5. Bir doğruya üzerindeki veya dışındaki bir noktadan dikme çizer. M.5.2.1.6. Bir doğru parçasına paralel doğru parçaları inşa eder, çizilmiş doğru parçalarının paralel olup olmadığını yorumlar.



M.5.2.2.1. Çokgenleri isimlendirir, oluşturur ve temel elemanlarını tanır.
M.5.2.2.2. Açılarına ve kenarlarına göre üçgenler oluşturur, oluşturulmuş farklı üçgenleri kenar ve açı özelliklerine göre sınıflandırır.
Dikdörtgen, paralelkenar, eşkenar dörtgen ve yamuğun temel elemanlarını belirler ve çizer. a) Açı, kenar ve köşegen özellikleri üzerinde durulur. b) Kareli ve izomerik kâğıtların yanı sıra dinamik geometri yazılımları ile özel dörtgenlerin dinamik incelemelerine yönelik sınıf içi çalışmalara yer verilebilir. c) Kare, dikdörtgenin özel bir durumu olarak ele alınır. ç) Yamuk tanıtılırken kenar çiftlerinden en az birinin paralel olduğu vurgulanır. d) Yamuk çeşitlerine girilmez.
M.5.2.2.4. 
Üçgen ve dörtgenlerin iç açılarının ölçüleri toplamını belirler ve verilmeyen açıyı bulur.



M.5.2.2.4. Üçgen ve dörtgenlerin iç açılarının ölçüleri toplamını belirler ve verilmeyen açıyı bulur. İç açıların ölçüleri toplamı bulunurken kâğıt katlama veya uygun modellerle yapılacak etkinliklere yer verilir


M.5.3.1.1. Veri toplamayı gerektiren araştırma soruları oluşturur.

M.5.3.1.2. Araştırma sorularına ilişkin verileri toplar, sıklık tablosu ve sütun grafiğiyle gösterir.



a) Araştırma sorusu oluşturabilmek için ;Bir sınıftaki öğrencilerin en sevdiği meyvelerin neler olduğu bir araştırma sorusudur ancak bir kişinin en sevdiği meyvenin ne olduğu sorusu araştırma sorusu değildir; gibi örnekler üzerinde durulur. b) Araştırma soruları oluşturulurken çevre bilinci, tutumluluk, yardımlaşma, israftan kaçınma vb. konulara yer verilir.



M.5.3.1.3. Sıklık tablosu veya sütun grafiği ile gösterilmiş verileri yorumlamaya yönelik problemleri çözer.

a) Tek özelliğe yönelik süreksiz veri gruplarıyla sınırlı kalınır. Sürekli ve süreksiz kavramlara girilmez. b) Verileri düzenlemek ve grafikle göstermek için gerektiğinde uygun bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılır. Yanlış yorumlamalara yol açan sütun grafikleri de incelenir.



M.5.2.3.1. Uzunluk ölçme birimlerini tanır; metre-kilometre, metre- desimetre-santimetre-milimetre birimlerini birbirine dönüştürür ve ilgili problemleri çözer.

M.5.2.3.2. Üçgen ve dörtgenlerin çevre uzunluklarını hesaplar, verilen bir çevre uzunluğuna sahip farklı şekiller oluşturur. Çevre uzunluğunu tahmin etmeye yönelik çalışmalara yer verilir.
r, birbirine dönüştürür ve ilgili problemleri çözer. Saniye, dakika, saat, gün, hafta, ay ve yıl ele alınır. b) Zaman yönetimi ile ilgili problemler ele alınır. M.5.2.4.1. Dikdörtgenin alanını hesaplar, santimetrekare ve metrekareyi kullanır.



M.5.2.5.1. Dikdörtgenler prizmasını tanır ve temel elemanlarını belirler
.M.5.2.5.2. Dikdörtgenler prizmasının yüzey açınımlarını çizer ve verilen farklı açınımların dikdörtgenler prizmasına ait olup olmadığına karar verir. 


M.5.2.5.2. Dikdörtgenler prizmasının yüzey açınımlarını çizer ve verilen farklı açınımların dikdörtgenler prizmasına ait olup olmadığına karar verir. 

M.5.2.5.3. Dikdörtgenler prizmasının yüzey alanını hesaplamayı gerektiren problemleri çözer.
Kare prizma ve küp, dikdörtgenler prizmasının özel durumları olarak ele alınır. a) Küp ve kare prizma, dikdörtgenler prizmasının özel durumları olarak ele alınır. b) Somut modellerle yapılacak çalışmalara yer verilir.

c) Uygun bilgi ve iletişim teknolojileri ile yapılacak etkileşimli çalışmalara yer verilebilir. Üç boyutlu dinamik geometri yazılımlarından yararlanılabilir. Kup ve kare prizma, dikdörtgenler prizmasının ozel durumları olarak ele alınır. Kup ve kare prizma, dikdörtgenler prizmasının ozel durumları olarak ele alınır.









Ondalık Gösterimlerde Sıralama

Ondalık gösterimleri karşılaştırırken; önce tam kısma

bakılır. Tam kısmı büyük olan daha büyüktür. Eğer,

tam kısımları eşit ise sırayla onda birler, yüzde birler

ve binde birler basamaklarına bakılır.

Örnek: 2,1 > 1,986 > 1,982 > 1,93 > 1,9 > 1,8 > 1



Sayı Doğrusu

Ondalık gösterimlerin hangi iki sayı aralığında olduğu

belirlendikten sonra bu aralık istediğimiz şartlara göre

10, 100, 1000 parçaya bölünerek yeri belirlenir




Yüzdeler
Paydası 100 olan kesirlerin % sembolü ile gösterilmesidir.

İki Noktanın Birbirine Göre Konumları
Noktaların birbirlerine göre konumlarını belirlerken birimlerden
ve sağ - sol, yukarı - aşağı gibi yön bildiren
ifadelerden yararlanırız.
A noktasının B noktasına göre konumu demek B’den
A’ya nasıl gidilir demektir.




ÜÇGEN
Aynı doğru üzerinde olmayan üç noktanın birleşmesi
ile oluşan çokgene üçgen denir.
Açılarına göre üçgenler dik açılı üçgen, dar açılı üçgen
ve geniş açılı üçgen olmak üzere üçe ayrılır.



Testi PDF dosyası olarak indirmek için 'DOSYAYI İNDİR' butonuna tıklayınız


CAVEP ANAHTARI
1C-2A-3B-4D-5B-6A-7C-8B-9B-10D-11A-12C-13C-14B-15B-16C-17A-18D-19D-20C


Hiç yorum yok:
Write yorum

© 2014 Test Matematik. Designed by Bloggertheme9 | Distributed By Gooyaabi Templates
Powered by Blogger.